Cfarë të bën përdorimi i shumtë i alkolit për shëndetin tuaj

0

Botërisht  bazuar te Organizata Botërore e Shëndetit  çdo person 15 vjeç dhe më i madh consumon 13.5 gram alkol të pastër cdo ditë . Duke konsideruar që afërsisht gjysma e botës nuk konsumon fare , kjo tregon se gjysma tjeter konsumon pjesën e tyre.

Ndërsa shumica e botës konsumon liker, Amerikanet preferojnë birrën. Korporata e marketingut te pijeve tregon keto gjëra : në vitin 2017 Amerikanët ,pinë 27 gallon birrë(ose 216 gota),2.6 gallon verë dhe 2.2 gallon pije të tjera alkolike.

Por Amerikanët janë “peshë e lehte” në lojën ndërkombëtare të pijes bazuar në të dhënat e Organizatës Botërore të Shëndetit. Shtetet e Europës Lindore si Shqipëria, Lituania, Cekia, Kroacia dhe Bullgaria konsumojnë  me shumë alkol ne krahasim me vëndet e tjera.

Në fakt duke matur sasine e litrave të personave mbi 15 vjet, Amerika rankohet në vëndin e 36 në kategorinë e shteteve konsumatorë të pijes; Austria vjen e gjashta ; Franca është e nënta dhe konsumon me shumë verë ; Irlanda e 15-ta dhe konsumon me shume birre , kurse Anglia renditet e 18-ta.

Po kush pi më pak në botë? Shtetet Arabe të Lindjes së Mesme.

Me gjithë këtë konsumim që po vazhdon , çfare  dëme shkakton alkoli per shendetin tuaj?

  • Shtim ne peshë
  • Sëmundje të zemres dhe kancer
  • Diabet
  • Dëmtim të memories
  • Ndryshon menyres se si dukeni

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.