“Amnesty” sjell prova për krimet e luftës së Rusisë në Ukrainë

0 32

Amnesty International ka akuzuar Rusinë për krime lufte gjatë përpjekjeve të saj për të pushtuar qytetin verilindor të Ukrainës, Kharkiv.

Në një raport të ri prej 40 faqesh, Amnesty ka dokumentuar përdorimin e pretenduar të municioneve thërrmuese dhe mjeteve të tjera pa dallim sulmi.

Bombardimet e përsëritura të lagjeve të banuara në Kharkiv janë sulme pa dallim që vranë dhe plagosën qindra civilë dhe si të tilla përbëjnë krime lufte. Kjo është e vërtetë si për sulmet e kryera duke përdorur grupime, ashtu edhe për ato të kryera duke përdorur lloje të tjera raketash të padrejtuara dhe predha artilerie të padrejtuara, të cilat janë të padiskriminuara kur përdoren në afërsi të përqendrimeve të civilëve,” thuhet në raport.

Studiuesit e Amnesty thonë se ata dokumentuan shtatë sulme në zona të ndryshme të Kharkiv, ku gjetën mbetje dhe fishekë të municioneve thërrmuese 9N210 ose 9N235.

Konventa e Kombeve të Bashkuara për Municionet Thërrmuese, e cila hyri në fuqi në vitin 2010, ndalon përdorimin e municioneve thërrmuese.Megjithatë Rusia nuk është palë në këtë traktat (dhe SHBA-ja po ashtu).

“Raketat lëshojnë dhjetëra nën-municione në ajër, duke i shpërndarë ato pa dallim në një zonë të gjerë. Municionet thërrmuese kanë një shkallë të lartë pluhuri, me një përqindje të lartë që kur nuk shpërthejnë shndërrohen në mina tokësore, të cilat përbëjnë një kërcënim për civilët shumë kohë pas vendosjes,” raporton CNN.

Amnesty tha gjithashtu se Rusia ka përdorur PTM-1S, “një minë e vogël kundër personelit e shpërndarë”.

Donatella Rovera, këshilltarja e lartë e Amnesty International për përgjigjen ndaj krizave, tha se hetimi ishte një tregues i mëtejshëm i shpërfilljes së plotë të jetës së civilëve.

“Njerëzit janë vrarë në shtëpitë e tyre dhe në rrugë, në kënde lojërash dhe në varreza, ndërsa ishin në radhë për ndihma humanitare, ose duke blerë ushqime dhe ilaçe. Përdorimi i përsëritur i municioneve thërrmuese të ndaluara gjerësisht është tronditës,” tha ajo.

Zyrtarët rusë kanë këmbëngulur në mënyrë të përsëritur se ata nuk synojnë goditjen e civilëve, por raportet nuk thonë një gjë të tillë.

Leave A Reply

Your email address will not be published.