BE: Gati 300 mld euro për të ndihmuar Evropën që të mos varet nga gazi rus

0 37

Bashkimi Evropian do të sigurojë rreth 300 miliardë euro për të ndihmuar Evropën të mos varet nga energjia ruse, ku 72 miliardë euro do të jenë grante dhe 225 miliardë euro do të jenë kredi.

Presidentja e Komisionit Evropian, Ursula von der Leyen investimet do të përfshijnë 10 miliardë euro për infrastrukturën e gazit, 2 miliardë euro për naftën dhe pjesa tjetër për energjinë e pastër, thotë.

Komisioni po propozon rritjen e objektivit të tij për energjinë nga burimet e rinovueshme deri në vitin 2030 nga 40% në 45%, shton von der Leyen. Ajo propozon gjithashtu ofrimin e deri në 9 miliardë euro ndihmë të mëtejshme për Ukrainën këtë vit.

Von der Leyen thotë gjithashtu se është koha për të menduar për rindërtimin e Ukrainës sa herë që lufta përfundon, duke shtuar se BE-ja ka “një interes strategjik në udhëheqjen e kësaj përpjekjeje rindërtimi”, por se ajo nuk duhet të jetë e vetmja palë kontribuuese.

“Kjo është arsyeja pse ne propozojmë një platformë rindërtimi si pjesë e këtij plani të udhëhequr bashkërisht nga Ukraina dhe komisioni dhe duke bashkuar vendet anëtare të BE-së, donatorë të tjerë dypalësh ose ndërkombëtarë, institucione financiare ndërkombëtare dhe partnerë të tjerë me të njëjtin mendim” thotë ajo.

Leave A Reply

Your email address will not be published.