Disa fakte interesante rreth Tokës që mund të mos i keni ditur

0 16

Planeti Tokë ka magjepsur njerëzimin që në fillimet tona. Përveçse është shtëpia jonë dhe vendi ku lindi jeta siç e njohim ne, ai mbetet i vetmi planet që njohim ku jeta lulëzon. Dhe gjatë shekujve të fundit, ne kemi mësuar shumë për Tokën, gjë që vetëm sa ka thelluar kureshtjen tonë. Ju keni jetuar në planetin Tokë gjatë gjithë jetës suaj, por sa dini vërtet për tokën nën këmbët tuaja? Këtu janë disa fakte më interesante rreth Tokës që mund t’i dini ose nuk mund t’i dini.

Toka është pothuajse një sferë

Shumë njerëz priren të mendojnë se Toka është një sferë. Por falë astronomisë moderne dhe udhëtimit në hapësirë, shkencëtarët kanë arritur që atëherë të kuptojnë se Toka në të vërtetë ka formën e një sfere të rrafshuar ose një sferoid i shtrirë. Kjo formë është e ngjashme me një sferë, por ku polet janë rrafshuar dhe ekuatori zgjerohet. Në rastin e Tokës, ky zgjerim është për shkak të rrotullimit të planetit tonë. Kjo do të thotë se matja nga poli në pol është rreth 43 km më pak se diametri i Tokës përgjatë ekuatorit. Edhe pse mali më i lartë në Tokë është mali Everest, pika më e largët nga qendra e Tokës është në të vërtetë mali Chimborazo në Ekuador.

Toka është kryesisht hekur, oksigjen dhe silikon

Nëse mund ta ndani Tokën në grumbuj materialesh, do të merrnit 32,1% hekur, 30,1% oksigjen, 15,1% silic dhe 13,9% magnez. Sigurisht, pjesa më e madhe e këtij hekuri ndodhet në bërthamën e Tokës. Nëse vërtet mund të zbrisni dhe të provonit bërthamën, do të ishte 88% hekur. Dhe nëse keni marrë kampione nga korja e Tokës, do të zbuloni se 47% e saj është oksigjen.

70% e sipërfaqes së Tokës është e mbuluar me ujë

Kur astronautët shkuan për herë të parë në hapësirë, ata e panë Tokën me sytë e njeriut për herë të parë. Bazuar në vëzhgimet e tyre, Toka mori pseudonimin “Planeti Blu”. Dhe nuk është çudi, duke parë se si 70% e planetit tonë është i mbuluar me oqeane. Pjesa e mbetur prej 30% është korja e ngurtë që ndodhet mbi nivelin e detit, prandaj quhet “korja kontinentale”.

Bërthama e shkrirë e hekurit të Tokës krijon një fushë magnetike

Toka është si një magnet i madh i madh, me pole në krye dhe në fund afër poleve aktuale gjeografike. Fusha magnetike që krijon shtrihet mijëra kilometra nga sipërfaqja e Tokës – duke formuar një zonë të quajtur “magnetosferë”. Shkencëtarët mendojnë se kjo fushë magnetike krijohet nga bërthama e jashtme e shkrirë e Tokës, ku nxehtësia krijon lëvizje të materialeve përcjellëse për të gjeneruar rryma elektrike. Jini mirënjohës për magnetosferën. Pa të, grimcat nga era diellore e Diellit do të godisnin drejtpërdrejt Tokën, duke e ekspozuar sipërfaqen e planetit ndaj sasive të konsiderueshme të rrezatimit. Në vend të kësaj, magnetosfera kanalizon erën diellore rreth Tokës, duke na mbrojtur nga dëmtimi.

Tokës nuk i duhen 24 orë të rrotullohet rreth boshtit të saj

Në fakt nevojiten 23 orë, 56 minuta dhe 4 sekonda që Toka të rrotullohet plotësisht rreth boshtit të saj, të cilën astronomët e quajnë Ditë Sidereale. Tani prisni një sekondë, a nuk do të thotë kjo se një ditë është 4 minuta më e shkurtër nga sa mendojmë ne? Por mos harroni se Toka rrotullohet rreth Diellit. Çdo ditë, Dielli lëviz në krahasim me yjet me rreth 1° , dhe kështu, nëse shtoni atë lëvizje të vogël nga Dielli që ne shohim për shkak se Toka po rrotullohet rreth tij, si dhe rrotullimin rreth boshtit të saj, ju merrni një total prej 24 orësh. Një Ditë Sidereale është koha që i duhet Diellit për t’u kthyer në të njëjtin vend në qiell.

Një vit në Tokë nuk është 365 ditë

Në fakt janë 365.2564 ditë. Janë këto 0.2564 ditë shtesë që krijon nevojën për një vit të brishtë një herë në katër vjet. Kjo është arsyeja pse ne vendosim një ditë shtesë në shkurt çdo katër vjet. Përjashtimet nga ky rregull janë nëse viti në fjalë pjesëtohet me 100 (1900, 2100, etj).

Leave A Reply

Your email address will not be published.