Lufta në Ukrainë, BE tregon solidaritet, por ka paralajmërime

0 22

Presidenti i Komisionit Evropian mbërriti në konferencën e sotme për shtyp i veshur me ngjyrat e flamurit të Ukrainës. Mesazhi nuk ishte delikate – BE-ja dëshiron të tregojë solidaritet me popullin e Ukrainës. BBC shkruan se më e rëndësishmja, Komisioni ka rekomanduar statusin e kandidatit për Ukrainën por ka paralajmërime. Rekomandimi duhet të nënshkruhet nga shtetet anëtare, megjithëse pasi peshat e rënda Franca, Gjermania dhe Italia u hodhën prapa planeve dje, kjo duket se ka gjasa të ndodhë.

Megjithatë, ka edhe kushte bashkëngjitur njoftimit të sotëm; siç është nevoja për reforma të mëtejshme gjyqësore dhe kundër korrupsionit. Ursula von der Leyen këmbënguli se i gjithë procesi do të bëhej “nga libri”. Kjo është potencialisht për t’u sinjalizuar vendeve që kanë qenë prej kohësh në dhomën e pritjes se nuk do të hidhen poshtë në mënyrë të padrejtë.

Por është gjithashtu një mesazh për vendet anëtare ekzistuese të BE-së, të cilët përgjithësisht janë të kujdesshëm ndaj “zgjerimit”. Ka diplomatë të Brukselit që paralajmërojnë privatisht se, megjithëse është e rëndësishme t’u jepet shpresë ukrainasve, ekziston rreziku që mund të ndihet si shpresë e rreme nëse procesi ngec vite më vonë.

Leave A Reply

Your email address will not be published.