Nëse keni ngecur në vorbullën e mendimeve, këto këshilla janë për ju

0 39

Ndërsa të gjithë i mendojnë situatat herë pas here, disa njerëz ngecin në mendime gjatë gjithë kohës. Ata ri-përsëritin bisedat që kanë pasur më para, marrin me mend çdo vendim që marrin dhe imagjinojnë rezultate katastrofike gjatë gjithë ditës, çdo ditë. Mendjet e tyre i ngjajnë një filmi ku imagjinojnë makinën e tyre duke dalë nga rruga ose përsërisin ngjarje shqetësuese pa pushim.

Të menduarit shumë ju pengon të bëni cdo gjë në jetë tuaj dhe ja disa mënyra si mund ta shmangni këtë gjë.

Vini re kur jeni të mbërthyer në kokën tuaj

Mendimi i tepërt mund të bëhet një zakon i tillë që as nuk e kuptoni kur po e bëni. Filloni t’i kushtoni vëmendje mënyrës që mendoni, në mënyrë që të bëheni të vetëdijshëm për problemin. Kur jeni duke rishfaqur ngjarjet në mendjen tuaj vazhdimisht, ose jeni duke u shqetësuar për gjëra që nuk mund t’i kontrolloni, pranoni se kjo nuk është produktive. Të menduarit është i dobishëm vetëm kur të çon në veprime pozitive.

Mbani fokusin në zgjidhjen e problemeve

Qëndrimi në problemet tuaja nuk është i dobishëm – por kërkimi i zgjidhjeve është. Nëse është diçka mbi të cilën keni pak kontroll, mendoni se si mund ta parandaloni problemin ose sfidoni veten për të identifikuar zgjidhje të mundshme. Nëse është diçka mbi të cilën nuk keni kontroll, si një fatkeqësi natyrore, mendoni për strategjitë që mund të përdorni për ta përballuar atë. Përqendrohuni në gjërat që mund të kontrolloni, si qëndrimi dhe përpjekja juaj.

Sfidoni mendimet tuaja

Është e lehtë të tërhiqesh nga mendimet negative. Pra, përpara se të arrini në përfundimin se të sëmureni do t’ju pushojë nga puna, pranoni se mendimet tuaja mund të jenë tepër negative. Mos harroni se emocionet tuaja do të ndërhyjnë në aftësinë tuaj për t’i parë situatat në mënyrë objektive. Bëni një hap prapa dhe shikoni provat. Çfarë prove keni që mendimi juaj është i vërtetë? Çfarë prove keni që mendimi juaj nuk është i vërtetë?

Gjeni kohë për reflektim

Zierja e problemeve tuaja për periudha të gjata kohore nuk është produktive, por reflektimi i shkurtër mund të jetë i dobishëm. Mendimi se si mund t’i bëni gjërat ndryshe ose njohja e kurtheve të mundshme në planin tuaj mund t’ju ndihmojë të performoni më mirë në të ardhmen. Përfshini 20 minuta “kohë të menduari” në programin tuaj ditor. Gjatë asaj periudhe kohore, lëreni veten të shqetësoheni ose të mendoni për çfarëdo që dëshironi. Kur të mbarojë koha, kaloni në diçka tjetër. Dhe, kur filloni të mendoni shumë gjëra jashtë kohës tuaj të planifikuar, thjesht kujtojini vetes se do t’ju duhet të prisni deri në “kohën tuaj të të menduarit” për t’i trajtuar ato çështje në mendjen tuaj.

Mësoni aftësitë e vetëdijes

Është e pamundur të ri-përsëritni të djeshmen ose të shqetësoheni për të nesërmen kur jetoni në të tashmen. Ashtu si çdo aftësi tjetër, vetëdija kërkon praktikë, por me kalimin e kohës, mund të ulë të menduarit e tepërt. Ka klasa, libra, aplikacione, kurse dhe video të disponueshme për t’ju ndihmuar të mësoni aftësitë e ndërgjegjësimit.

Ndryshoni ambjent

Sa më shumë të përpiqeni të parandaloni një mendim që të hyjë në trurin tuaj, aq më shumë ka gjasa që ai të vazhdojë të shfaqet. Ndryshoni kanalin në trurin tuaj duke ndryshuar aktivitetin tuaj. Ushtrohuni, përfshihuni në bisedë për një temë krejtësisht të ndryshme ose punoni në një projekt që ju shpërqendron. Të bësh diçka ndryshe do t’i japë fund breshërisë së mendimeve negative.

Leave A Reply

Your email address will not be published.