Pse bota është në fillim të një lufte si asnjëherë tjetër

0 41

Interesat strategjike të Rusisë në Ukrainë janë të njohura. Gjeografia dhe historia e Rusisë po i detyrojnë liderët e saj të krijojnë dhe ruajnë një zonë tampon midis Moskës dhe fuqive të mëdha në Evropën Perëndimore dhe të sigurojnë hyrjen në Detin e Zi. Ukraina është çelësi për të dy qëllimet. Por jashtë Ukrainës, Kremlini po sheh ndikimin perëndimor të përhapur në lindje, duke përfshirë Rusinë, si një pushtim modern i fshehtë që kërcënon regjimin rus, shkruan analistja e Geopolitic Futures, Antonia Colibasanu.

Sfida për Kremlinin nuk janë organizatat perëndimore si NATO dhe Bashkimi Evropian, por modeli socio-ekonomik që i mundësoi Perëndimit të fitonte Luftën e Ftohtë dhe që nxiti evropianët lindorë të duan t’i bashkohen Perëndimit. Kur u bë president i Rusisë në vitin 2000, pas rënies së Bashkimit Sovjetik dhe krizës ekonomike të viteve 1990, Vladimir Putin trashëgoi një vend të shkatërruar. Shumë rusë kanë menduar të anëtarësohen në Bashkimin Evropian, duke shpresuar se harmonizimi me Perëndimin do të sjellë një jetë më të mirë.

PRIORITETI I INSTITUCIONIT RUS

Prioriteti i establishmentit rus ishte stabilizimi dhe rindërtimi i vendit. Putin thjesht donte të mbijetonte politikisht. Duke ndjekur shembullin e ish-udhëheqësve të suksesshëm rusë, ai centralizoi pushtetin. Duke ditur se ai kishte nevojë për stabilitet dhe rritje për të ngadalësuar emigracionin dhe për të trajtuar demografinë e prishur ruse, ai u përpoq ta bënte Evropën të varur ekonomikisht nga Moska. Duke pasur parasysh historinë dhe ekuilibrin aktual të fuqisë, ai identifikoi Gjermaninë si shtyllën kurrizore të strategjisë së tij të varësisë.

Lidhjet e Rusisë me Gjermaninë ishin kyçe për zgjerimin e lidhjeve me Bashkimin Evropian, por ky ishte vetëm fillimi i strategjisë së Rusisë në Evropë. Rusia ka hapur ekonominë e saj ndaj investimeve, ka krijuar lidhje në të gjithë kontinentin dhe është përpjekur të kuptojë funksionimin e brendshëm të burokracisë së Bashkimit Evropian.

Ajo krijoi lidhje të ngushta biznesi me Italinë, Francën dhe më vonë Hungarinë dhe ndërtoi një rrjet politik që do të ndihmonte përhapjen e ndikimit të saj në Evropë. Për Moskën, realizimi i dobësive evropiane ishte po aq i rëndësishëm sa ndërtimi i ekonomisë së saj dhe ndërtimi i Rusisë si një fuqi ekonomike e qëndrueshme.

Kremlini ka kërkuar gjithashtu të bashkohet me Organizatën Botërore të Tregtisë (OBT) për të vendosur marrëdhënie më të thella me lojtarët më të mëdhenj ekonomikë në botë. Në këtë proces, Rusia ka përfituar nga investimet e huaja dhe ka mësuar se si funksionon ekonomia globale, duke ndërtuar partneritete jo vetëm me ekonomitë perëndimore, por edhe me fuqitë e tjera ekonomike.

Problemi i vetëm ishte se Kina, aleati i saj kryesor kundër Perëndimit, nuk e pa rritjen e shpejtë që kishte shpresuar dhe ishte ende shumë e varur nga tregu amerikan, duke i dhënë Pekinit aftësi të kufizuar për të kundërshtuar interesat e SHBA-së në botë dhe duke e detyruar Rusinë të qëndronte. fokusuar në Evropë.

STANDARDI I JETESËS NËN PUTIN

Një rus mesatar pa përmirësime në standardin e tij të jetesës nën Putinin. Në qytetet më të mëdha ruse, jeta ishte e ngjashme me atë në Perëndim. Megjithatë, pasi u bë një lojtar kryesor në tregun e energjisë, Rusia gjithashtu rriti ekspozimin e saj ndaj cikleve ekonomike globale.

Kriza ekonomike evropiane e vitit 2010 preku edhe Moskën. Ekonomia e Rusisë në përgjithësi ka mbetur e dobët dhe hendeku midis zonave urbane dhe rurale mbetet jashtëzakonisht i madh, duke kërcënuar potencialisht kontrollin e Putinit. Në të njëjtën kohë, Perëndimi ofroi një model tërheqës për të konkurruar me Rusinë. Kremlini nuk shqetësohej aq shumë nga ndikimi në rritje perëndimor në zonën tampon ruse, sa nga fakti që rusët e zakonshëm mund të shikonin nga Evropa Perëndimore dhe të shihnin atje një model më të mirë për organizimin politik dhe rritjen ekonomike.

Pastaj erdhi pandemia. Presidenti rus kishte qartë frikë se pasiguria ekonomike e shkaktuar nga Covid-19 mund të rrezikonte sigurinë dhe stabilitetin ekonomik të vendit të tij. Ndërsa efektet më të këqija socio-ekonomike të pandemisë u zbehën, veprimi kundër Perëndimit u bë i ashpër. Nga këndvështrimi i Kremlinit, ky ishte një moment unik.

SHBA po përpiqet të zvogëlojë praninë e saj në Evropë dhe në vend të kësaj të përqëndrohet në çështjet e Indo-Paqësorit dhe ato të brendshme. Me fjalë të tjera, aleanca transatlantike e Kremlinit dhe Bashkimi Evropian duken të dobëta. Më e rëndësishmja, liderët rusë besojnë se kanë fituar njohuri të mjaftueshme për mënyrën se si funksionon Perëndimi dhe se mund ta luftojnë atë në mënyrë efektive.

RUSIA KA VITE QË PO PËRGATITET PËR NJË KONFLIKT ME PERËNDIMIN

Rusia është përgatitur për një konflikt me Perëndimin të paktën që nga fillimi i viteve 2000. Përveç akumulimit të rezervave valutore, Moska ka ndërtuar blloqe tregtare dhe ka thelluar marrëdhëniet me projekte të tilla si Bashkimi Ekonomik Euroaziatik. Në Evropë, ajo inkurajoi Gjermaninë të bëhej e varur nga gazi natyror rus, gjë që, siç u bë e qartë sot, e bëri jashtëzakonisht të vështirë për Evropën ndalimin e importit të energjisë ruse. Kalimi nga gazi do t’i kërkonte Evropës të ndërtojë infrastrukturë të re, e cila është një proces i kushtueshëm dhe që kërkon kohë.

Partneriteti i ngushtë gjermano-rus përfitoi edhe në mënyra të tjera nga strategjia evropiane e Kremlinit. Për shembull, Bashkimi Evropian planifikoi ta bënte Danubin plotësisht të lundrueshëm përmes krijimit të kanaleve shtesë, duke rritur lidhjen e Evropës Qendrore me Detin e Zi. Kjo do t’i jepte Evropës më shumë fuqi në kurriz të Rusisë në këtë kohë, kur lufta në Ukrainë detyroi ridrejtimin e flukseve tregtare nga Deti i Zi në rrugë tokësore shumë më të shtrenjta. Në vend të kësaj, marrëdhëniet pozitive me Moskën e bënë projektin të dukej i panevojshëm dhe ai u zhduk nga këndvështrimi.

Nuk është rastësi që pas vitit 2012, viti i parë i plotë në të cilin gazsjellësi Nord Stream 1 ishte funksional, Evropa hezitoi të miratonte një politikë që mund të konsiderohej anti-ruse. Thjesht nuk kishte asnjë interes për ta zbatuar këtë në Gjermani. Gjithashtu, nuk është rastësi që marrëdhëniet mes SHBA-së dhe Gjermanisë janë ftohur gjatë asaj kohe.

SHBA kishte nevojë për një Gjermani për të udhëhequr Evropën ose të paktën të ruante neutralitetin për të parandaluar Rusinë të zgjeronte ndikimin e saj në Evropë ndërsa SHBA u tërhoqën. Fakti që Rusia iu bashkua Organizatës Botërore të Tregtisë në vitin 2012 i dha asaj fuqi edhe më të madhe në ekonominë botërore.

KREMLINI PO FORCON NDIKIMIN E TIJ

Vlen gjithashtu të theksohet se Kremlini përdori marrëdhëniet personale për të forcuar ndikimin e tij. Ish-kancelari gjerman Gerhard Schröder është emëruar për të udhëhequr Nord Stream 1. Nord Stream AG ka punësuar gjithashtu ish-kryeministrin finlandez Paav Lipponen si konsulent për të përshpejtuar procesin e licencimit në Finlandë.

Ish-kryeministri italian Matteo Renzi ishte në bordin e Delimobil, një kompani ruse e shërbimeve të transportit. Ish-kryeministri finlandez Esko Aho ishte në bordin e bankës më të madhe ruse, Sberbank. Ish-kancelari austriak Christian Kern dha dorëheqjen nga posti i tij në bordin e kompanisë ruse të hekurudhave në ditët e para të luftës në Ukrainë, ndërsa një tjetër ish-kancelar, Wolfgang Schüssel, mbeti në bordin e rus Lukoil. Kjo është vetëm një listë e shkurtër e politikanëve të shquar, të cilët të gjithë kanë pasur të paktën njëfarë ndikimi në politikën e jashtme të vendit të tyre. Ato ishin sigurisht të dobishme për rritjen ekonomike të Rusisë dhe përparimin e strategjisë ekonomike të Rusisë në Evropë.

Bashkëpunimi i ngushtë me evropianët gjatë dy dekadave të fundit i ka mundësuar Rusisë të mësojë se çfarë është e rëndësishme për stabilitetin e vendeve të tyre. Ai e ka ndihmuar gjithashtu Kremlinin të kuptojë më mirë agjendat e tij politike dhe të mbështesë qëllimet që shkojnë në favor të tij. Për shembull, Rusia ka mbështetur me entuziazëm shumë politika të gjelbra, siç është vendimi i Gjermanisë për të hequr dorë nga energjia bërthamore, e cila ka çuar në një mbështetje më të madhe te gazi rus. Por Rusia ka mbështetur hapur partitë populiste në të gjithë Evropën dhe ka përdorur luftën e informacionit në mënyrë efektive, të gjitha në një përpjekje për të destabilizuar dhe përçarë përfundimisht Evropën.

MARRËDHËNIE TË NGUSHTA ME ARMIQTË E PERËNDIMIT

Në nivel global, Rusia mban marrëdhënie të ngushta me armiqtë dhe konkurrentët tradicionalë të Perëndimit. Duke iu bashkuar OBT-së, ajo ka fituar një pozicion më të fortë në skenën globale, të cilën e përdor për të rritur ndikimin dhe interesat e aktorëve të rinj globalë, duke përfshirë vendet e BRICS, të cilat përfshijnë Brazilin, Indinë, Kinën dhe Afrikën e Jugut. Megjithëse rezultatet ishin modeste, Rusia e promovoi grupin si një alternativë ndaj Perëndimit dhe vazhdoi të fokusohej në ndërtimin e lidhjeve me Kinën dhe Indinë, duke krijuar lidhje që shpresonte se do të mbante në konfrontimin e mundshëm me Perëndimin që shohim sot.

Për të kundërshtuar sanksionet aktuale, Rusia kërkoi ndihmën e Kinës. Bashkimi Ekonomik Euroaziatik i jep atij mundësi për të vazhduar të bëjë biznes me botën. Në të njëjtën kohë, prania e Rusisë në Lindjen e Mesme dhe pjesë të Afrikës po e ndihmon atë të mbajë çmimet e naftës të larta, ose aq të larta sa të mund të vazhdojë të paguajë faturat e saj. Ndikimi në Lindjen e Mesme dhe Sahel, dy zona shumë të paqëndrueshme, por të pasura me burime, i japin Rusisë ndikim më të madh mbi ekonominë botërore.

Në ndërtimin e rrjetit të saj, Rusia është përpjekur të fokusohet në ekonomi dhe duke shfrytëzuar dobësitë në rrjetin global. Ajo e zgjeroi ndikimin e saj jashtë shtetit, duke u siguruar që varësitë që ajo inkurajonte ishin mjaft të forta për të lejuar ndikimin e saj, por mjaft të lirshme për ta lejuar atë të tërhiqej kur të ishte e nevojshme. Strategjia e Rusisë sigurisht që ka dobësitë e veta, por Rusia ka mundësi të kundërshtojë Perëndimin gjatë luftës aktuale ekonomike globale.

FRAGMENTIMI I BE-SË

Mbështetja e fragmentimit të Bashkimit Evropian nëpërmjet lidhjeve të tij ekonomike në Evropë dhe përdorimi i njohurive të politikës evropiane që ka marrë gjatë viteve janë ndoshta elementët më të rëndësishëm të strategjisë së Rusisë. Në momentin që qytetarët evropianë ndjejnë efektet e sanksioneve perëndimore, blloku do të bëhet më i brishtë, duke i lejuar Rusisë të përfitojë nga dobësitë e Bashkimit Evropian.

Bota po përjeton luftën e parë ekonomike botërore të epokës moderne. Rregullat janë të papërcaktuara dhe ekonomia globale është komplekse, që do të thotë se dëmi kolateral është i pashmangshëm dhe shpesh i paparashikueshëm. Dalëngadalë po ndërgjegjësohemi për pasojat që sanksionet ndaj Rusisë kanë në ekonominë globale.

Instrumentet që Rusia mund të përdorë kundër Perëndimit janë më pak të qarta. Se si kjo do të ndryshojë botën nuk dihet për momentin. Gjithçka që mund të bëjmë është të shohim mbrapa se çfarë ka përgatitur Rusia dhe të hamendësojmë se çfarë mund të pasojë. Ky është vetëm fillimi, përfundon Geopolitic Futures.

Leave A Reply

Your email address will not be published.