Revolta ndaj izolimit në Shangai, Xi Jinping bën paralajmërimin e fortë për ata që nuk besojnë në politikën “Zero Covid”

0 34

Udhëheqësi kinez Xi Jinping, ka lëshuar një paralajmërim të fortë ndaj kujtdo që vë në dyshim politikën zero Covid të vendit.

Si pasojë e rritjeve të rasteve të reja, bllokimet e rrepta dhe të shpeshta kanë nxitur pakënaqësinë publike në Kinë, si dhe kanë goditur ekonominë e rajoneve ku janë aplikuar.

Në një takim të kryesuar nga Xi të enjten, Komiteti i Partisë Komuniste u zotua të “i përmbahet në mënyrë të palëkundur politikës së përgjithshme ‘zero-Covid’ dhe të luftojë me vendosmëri kundër çdo fjale dhe akti që shtrembëron, politikat e parandalimit të epidemisë”.

Kjo është hera e parë që Xi ka bërë komente publike në lidhje me betejën e Kinës kundër Covid që kur shpërtheu pakënaqësia epublike në lidhje me bllokimin e ashpër në Shangai.

“Strategjia jonë e parandalimit dhe kontrollit përcaktohet nga natyra dhe misioni i partisë, politikat tona mund t’i rezistojnë provës së historisë, masat tona janë shkencore dhe efektive,” tha komiteti shtatë anëtarësh, sipas agjencisë qeveritare të lajmeve Xinhua.

“Ne kemi fituar betejën për të mbrojtur Ëuhanin dhe sigurisht që do të jemi në gjendje të fitojmë betejën për të mbrojtur Shangain”, thuhet në njoftim.

Komiteti i Përhershëm kërkoi gjithashtu që zyrtarët shtetërorë të kenë një “kuptim të thellë, të plotë dhe gjithëpërfshirës” të politikave të përcaktuara nga udhëheqja qendrore e partisë.

“Ne duhet të kapërcejmë me vendosmëri problemet e ndërgjegjësimit të pamjaftueshëm, përgatitjes joadekuate dhe punës së pamjaftueshme, dhe me vendosmëri të kapërcejmë përbuzjen, indiferencën dhe drejtësinë ndaj vetvetes në të menduarin tonë”, thuhet në deklaratë.

Për analistët që kanë vëzhguar prej kohësh politikën kineze, paralajmërimi i rreptë është një shenjë se ka pasur një reagim të brendshëm kundër politikës zero-Covid të Xi nga brenda partisë.

“Kjo gjuhë duhet të lexohet si një kritikë e drejtpërdrejtë ndaj drejtuesve të paspecifikuar lokalë të partisë, të cilët kanë vënë në dyshim politikat në qendër, ose që kanë qenë të pamjaftueshëm në zbatimin e tyre,” shkroi David Bandurski, bashkëdrejtor i Projektit Mediatik të Kinës.

Kujtojmë se Gjatë pesë javëve të fundit, shumë banorë të Shangait kanë përdorur mediat sociale për të shfryrë zemërimin e tyre në lidhje me mungesat e ushqimit dhe aksesin në kujdesin mjekësor.

Disa protestuan nga dritaret e tyre , duke përplasur tenxheret dhe tiganët, si dhe duke bërtitur të zhgënjyer në lidhje me izolimin. Të tjerë madje u përleshën me policinë dhe punonjësit e shëndetësisë në rrugë, një skenë e rrallë në një vend ku disidenca shtypet në mënyrë brutale.

Shqetësime kanë shprehur ekonomistët dhe biznesmenët veçanërisht duke pasur parasysh rolin e Shangait si qendra kryesore financiare e vendit.

Leave A Reply

Your email address will not be published.