Shqipëria i jep “ok” anëtarësimit të Suedisë dhe Finlandës në NATO!

0 36

Shqipëria i jep dritën jeshile zgjerimit të NATO-s, me anëtarësimin e Suedisë dhe Finlandës.

Lajmin e dha ministrja për Evropën dhe Punët e Jashtme, Olta Xhaçka, pas përfundimit të mbledhjes së qeverisë.

Olta Xhaçka: Miratuam në parim protokollet e aderimit në NATO në Suedisë dhe Finlandës. Kemi dhënë zyrtarisht dakordësinë tonë për zgjerimin e Aleancës dhe përfshirjen në të të këtyre dy vendeve. Këto janë protokolle që kalojnë më pas për ratifikim në Kuvend. Kur kjo procedure të miratohet në 230 parlamentet e vendeve anëtare të NATO do të bëhet i mundur pranimi de jure në traktatin e Atlantikut të Veriut për këto dy vende. Hapi final është edhe depozitimi i instrumentit të anëtarësimit pranë qeverisë së SHBA në cilësinë e vendit depozitues të këtij traktati. Është një zhvillim i rëndësishëm që forcon sigurinë dhe bashkëpunimin mes SHBA dhe BE-së si dhe NATO-s dhe BE-së. Është një zhvillim që vjen si një pasojë e drejtpërdrejtë e agresionit rus në Ukrainë.

Leave A Reply

Your email address will not be published.