The Times: SHBA rishkruan strategjinë kombëtare të sigurisë me “një sy” nga Kremlini dhe Pekini

0 19

Administrata e Joe Biden po rishkruan strategjinë e sigurisë kombëtare të SHBA-së duke pasur parasysh pushtimin e Ukrainës nga Rusia dhe partneritetin në rritje mes Moskës dhe Pekinit.

Një draft i hershëm i vitit të kaluar u fokusua në Kinë dhe Azi, por versioni i ri thekson rëndësinë e Evropës dhe Azisë, shkruan The Times.

Në vend që të minimizojë rëndësinë e Kinës, drafti do të argumentojë se Evropa dhe Azia janë të ndërlidhura ngushtë.

Strategjia është pikë referimi e të menduarit të Shtëpisë së Bardhë mbi politikën e jashtme dhe udhëzuesit e investimeve, politikën dhe vendosjen. Ai është përditësuar nga çdo administratë që nga Presidenti Reagan. Versioni i Bidenit do të publikohej në janar, por u vonua pasi zyrtarët u bindën se grumbullimi i forcave nga Rusia pranë Ukrainës nënkuptonte se ajo do ta pushtonte.

“Për ne, ka një nivel të caktuar integrimi dhe një simbiozë në strategjinë që po ndjekim në Evropë dhe strategjinë që po ndjekim në Indo-Paqësor”, tha Jake Sullivan, këshilltari për sigurinë kombëtare.

“Kapaciteti unik i Presidentit Biden për t’i bashkuar ato të dyja së bashku, mendoj, do të jetë një shenjë dalluese e presidencës së tij të politikës së jashtme”, shtoi ai.

Në një fjalim të fundit mbi politikën ndaj Kinës, Antony Blinken, sekretari i shtetit, tha se Rusia ishte një “Kërcënim i qartë dhe i pranishëm”, ndërsa Kina ishte “sfida më serioze afatgjatë për rendin ndërkombëtar”.

Strategjia e re pritet të argumentojë se kërcënimi i Rusisë ndaj Evropës dhe i Kinës ndaj Tajvanit nuk mund të trajtohet i izoluar.

Leave A Reply

Your email address will not be published.