Sa i rrezikshëm është varianti i ri IHU i zbuluar në Francë

0 56

Shkencëtarët janë ende duke ekzaminuar një variant të ri Covid , të zbuluar për herë të parë në Francën jugore vitin e kaluar dhe për të përcaktuar nëse ai mund të jetë një “shqetësim” në të njëjtën mënyrë si variantet e tjera që janë përhapur përpara tij. Megjithatë, analizat e deritanishme nga ekspertët tregojnë se aktualisht nuk është për t’u shqetësuar. I quajtur jozyrtarisht IHU – në një shenjë drejtuar grupit të studiuesve nga instituti IHU Mediterranee Infection, në Marsejë, të cilët po e studiojnë atë – varianti i ri B.1.640.2 ka infektuar deri më tani 12 persona që jetojnë në juglindje të Francës. Gjenetika e Kolegjit Universitar të Londrës, Profesor Francis Balloux një profesor gjenetike në Kolegjin Universitar të Londrës tha se aktualisht nuk lidhet me një rritje rastesh apo shtrimeve në spital në Francë.

Nga erdhi IHU?

Rasti i parë i IHU ishte i lidhur me dikë që kohët e fundit kishte udhëtuar në Kamerun, Afrikën perëndimore, për një udhëtim tre-ditor, tha grupi i shkencëtarëve në një punim në lidhje me gjetjet e tyre – botuar në faqen e internetit të shkencës shëndetësore medRxiv . Përveç 12 infeksioneve, aktualisht nuk ka asnjë rast tjetër të njohur të variantit IHU, i cili u regjistrua për herë të parë në bazën e të dhënave të gjurmimit të variantit GISAID më 4 nëntor, në rajonin ku u gjet, në Francë apo në ndonjë vend tjetër. Në analizën e tyre, autorët e përshkruan atë si “një variant të ri me origjinë kameruniane”, megjithatë nuk dihet ende se nga erdhi në të vërtetë IHU.

Çfarë është e veçantë për të?

Ndërsa variante të reja të Covid-19 po gjenden gjatë gjithë kohës, ekspertët thanë se ky i veçantë ngriti shqetësimin për faktin se ka 46 mutacione – të cilat mund ta bëjnë atë më rezistent ndaj vaksinave që aktualisht po administrohen. Autorët shtuan në analizën e tyre se mutacionet nuk ishin vërejtur në vende të tjera dhe se personi që u identifikua për herë të parë me IHU ishte plotësisht i vaksinuar kundër Covid-19. Në studimin e rishikuar ende nga kolegët, u zbulua gjithashtu se proteina spike e variantit të ri mbart 14 zëvendësime të aminoacideve, duke përfshirë N501Y dhe E484K.

Shumica e vaksinave që përdoren në mbarë botën janë të shënjestruara në proteinën e majës së Sars-CoV-2 – virusi që shkakton Covid-19 – dhe të dy mutacionet N501Y dhe E484K janë gjetur edhe në variantet e mëparshme.
“Këto të dhëna janë një shembull tjetër i paparashikueshmërisë së shfaqjes së varianteve të Sars-CoV-2 dhe i futjes së tyre në një zonë të caktuar gjeografike nga jashtë”, thanë shkencëtarët që studiojnë variantin e ri.

Çfarë thonë shkencëtarët për të?

Ndërsa ekspertët vazhdojnë të punojnë shumë për të përcaktuar nëse IHU ka të ngjarë të bëhet një “variant shqetësimi”, një epidemiolog ka thënë se vetëm zbulimi i tij nuk do të thotë se do të jetë aq i rrezikshëm sa llojet e tjera.

“Ajo që e bën një variant më të njohur dhe më të rrezikshëm është aftësia e tij për t’u shumuar për shkak të numrit të mutacioneve që ka në lidhje me virusin origjinal,” tha Eric Feigl-Ding, një bashkëpunëtor në Federatën e Shkencëtarëve Amerikanë.

Maria Van Kerkhove, epidemiologia e sëmundjes infektive e Organizatës Botërore të Shëndetësisë (OBSH), postoi në Twitter rreth variantit duke thënë se ishte shënuar si një “variant nën monitorim” nga OBSH në të njëjtin muaj me Omicron.

Klasifikimi nënkuptonte se ai ishte përcaktuar si një variant me “ndryshime gjenetike që dyshohet se ndikojnë në karakteristikat e virusit me disa indikacione se mund të përbëjë një rrezik në të ardhmen, por provat e ndikimit fenotipik ose epidemiologjik janë aktualisht të paqarta”.

Ndërkohë, virologu Tom Peacock, i Departamentit të Sëmundjeve Infektive të Kolegjit “Imperial” në Londër, tha se varianti ka pasur “një shans të mirë për të shkaktuar telashe, por kurrë nuk u materializua me të vërtetë”.
“Nuk ia vlen të shqetësohemi shumë për momentin”, shtoi ai.(The Independent, “Si”)

Leave A Reply

Your email address will not be published.